Probiotica voordelen

Probiotica voordelen Het gebruik van probiotica heeft vele voordelen. Door de inname van probiotica komen de gunstige bacteriën in de darmen. Deze helpen het lichaam stoffen af te breken en absorberen voedingsstoffen. Probiotica stimuleert dan ook een gezonde spijsvertering waardoor er een beter immuunsysteem wordt ontwikkeld.


Klinische studies hebben aangetoond dat probiotica kan helpen bij de behandeling van meerdere ziekten, vertragen de ontwikkeling van allergieën bij kinderen en behandelen en voorkomen van vaginale en urineweginfecties bij vrouwen.

Er zijn nog veel meer experimenten gedaan met probiotica. Deze suggereren een scala aan gunstige effecten bij het gebruik van probiotica. Het onderzoek heeft zich gericht op de interactie van LAB met het immuunsysteem. Daarbij kwamen onderstaande effecten naar voren:

Diarree: het beste geval voor probiotische therapie is de behandeling van diarree. Het gebruik van probiotica biedt ondersteuning en preventie van acute diarree bij kinderen en volwassenen. Ook de duur wordt erdoor beperkt.

Preventie van darmkanker: dierproeven hebben aangetoond dat sommige LAB zich kan beschermen tegen darmkanker. Echter zijn hierover nog te weinig gegevens over de werking van LAB en darmkanker bij de mens. De meeste menselijke onderzoeken hebben aangetoond dat de geteste stammen anti-carcinogene effecten uitoefenen door het verlagen van de activiteit van het enzym glucuronidase.

Luchtweginfecties: klinische onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica lunchtinfecties bij kinderen verminderd.

Maagzweren: LAB helpt bij de behandeling van maagzweren in combinatie met standaard medische behandelingen. Hier zijn echter nog wel meer studies voor nodig in dit gebied.

Antibiotica-geassocieerde diarree: dit is diarree die ontstaat door een onbalans in de darmen veroorzaakt door een behandeling met antibiotica. Bij het gebruik van probiotica kan dit voorkomen worden.

Het verbeteren van de absorptie van mineralen: door het gebruik van probiotica kan je lichaam beter de mineralen opnemen uit bepaalde voeding.

Voorkomen van schadelijke bacteriële groei onder stress : er is een studie gedaan om de effecten van stress op de darmflora te onderzoeken. Deze testen zijn gedaan op ratten. De ratten die werden gevoed met probiotica hadden weinig schadelijke bacteriën op hun darmen vergrendeld in vergelijking met ratten die werden gevoed met steriel water.

Ziekte van Crohn en prikkelbare darmen: uit een onderzoek met probiotica bleek dat een aantal symptomen verbeterd waren. Het helpt ook herhaling van de klachten te voorkomen.

Recentlijk hebben wetenschappers van Top Institue Food and Nutrition aangetoond dat probiotica op moleculair niveau effect op onze genen in de darmwand hebben. Hiermee is zicht gekomen op de beïnvloeding van probiotica op onze weerstand. (Bron onderzoek)

Probiotica nadelen

Het gebruik van probiotica wordt als veilig beschouwd en zelfs aanbevolen door de World Health Organization. Echter heeft probiotica niet altijd een gunstig effect op verschillende soorten patiënten.

Er is een studie uitgevoerd om aan te tonen of probiotica een effect heeft op het verminderen van allergieën in de kindertijd. Aan dit onderzoek deden 178 kinderen mee. Zij kregen probiatica toegediend of te wel een probioticum. Dit probioticum kregen zij de eerste zes maanden van hun leven. Na het half jaar bleek dat de kinderen die een probioticum hadden gekregen meer kans hadden om een gevoeligheid voor allergenen te ontwikkelen.

Sommige ziekenhuizen hebben gemeld dat de behandeling van lactobacillus septikemie een potentieel dodelijke ziekte is die wordt veroorzaakt door de consumptie van probiotica bij mensen die een verlaagde weerstand hebben of die erg ziek zijn.

Zie ook
» Wat is probiotica?
Probiotica Waarvoor word Probiotica gebruikt en is het voor iedereen gezond? En hoe werkt het? Deze pagina geeft hier antwoorden op.
» In welke producten zit probiotica?
Probiotica producten Tegenwoordig is Probiotica in vele producten verwerkt. Deze pagina geeft je een overzicht van deze producten met de betreffende bacterie.