Probiotica voor kinderen en baby's

Probiotica voor kinderen en baby's Veel ouders twijfelen of het goed is om probiotica aan kinderen en baby’s te geven. In dit artikel lees je of het geven van probiotica wel of niet een goed idee is, door eerst de voordelen van probiotica en dan de nadelen van probiotica aan te stippen.


De voordelen van probiotica voor kinderen en baby’s

Ten eerste zorgt de inname van probiotica door kinderen en baby’s ervoor dat er gunstige bacteriën in de darmen komen. Deze bacteriën helpen het lichaam om stoffen af te breken en zorgen er bovendien voor dat voedingsstoffen beter geabsorbeerd worden. Op deze manier zorgt het innemen van probiotica voor het ontwikkelen van een goede en gezonde spijsvertering.

Omdat het innemen van probiotica de spijsvertering van kinderen en baby’s kan verbeteren, wordt het immuunsysteem van kinderen en baby’s automatisch beter. Hierdoor ontwikkelen allergieën minder snel en ontstaan er minder snel infecties (zoals vaginale en urineweginfecties bij vrouwen) door het innemen van probiotica.

Tot slot zijn er enkele experimenten gedaan met probiotica, waaruit blijkt dat probiotica helpt bij de volgende zaken:
1. Het bestrijden van acute diarree bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Hierbij wordt onder andere de duur van de diarree beperkt.
2. Het verminderen van luchtweginfecties bij kinderen.
3. Het verbeteren van de absorptie van mineralen, waardoor voedingsstoffen in bepaalde voeding beter opgenomen kan worden in het lichaam.
4. Het bestrijden van enkele van de symptomen van de ziekte van Crohn.
5. Het bevorderen van de weerstand, door een positief effect van de probiotica op de darmwand van kinderen en baby’s.

Zoals je ziet, heeft het geven van probiotica aan kinderen en baby’s vele voordelen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen ervoor kiezen om probiotica aan hun kinderen en baby’s te geven.

De nadelen van probiotica voor kinderen en baby’s

Uit sommige onderzoeken blijkt dat het innemen van probiotica ook nadelen met zich mee kan brengen. Zo is er recentelijk onderzoek gedaan naar het ontstaan van de ziekte lacobacillus septikemie: een potentieel dodelijke ziekte die kan ontstaan door het innemen van probiotica door mensen met een verlaagde weerstand of door mensen die ziek zijn. Of deze ziekte echt alleen ontstaat door het innemen van probiotica of ook veroorzaakt kan worden door eventueel andere factoren, is nog niet voldoende onderzocht.

De eventuele nadelen van het innemen van probiotica door kinderen en baby’s zijn dan ook minder goed onderzocht en dus minder bekend dan de voordelen van probiotica. Op dit moment is er dan ook geen reden om niet te kiezen voor probiotica, maar wellicht worden er in de toekomst nog onderzoeken uitgevoerd die het gevaar van het innemen van probiotica door kinderen en baby’s aantonen.

Zie ook
» Wat is probiotica?
Probiotica Waarvoor word Probiotica gebruikt en is het voor iedereen gezond? En hoe werkt het? Deze pagina geeft hier antwoorden op.
» In welke producten zit probiotica?
Probiotica producten Tegenwoordig is Probiotica in vele producten verwerkt. Deze pagina geeft je een overzicht van deze producten met de betreffende bacterie.