Probiotica en antibiotica

Antibiotica Hoewel velen denken dat probiotica hetzelfde zijn als antibiotica, is dit niet waar. Zo zijn probiotica kleine organismen (bacteriën) die na het innemen een positieve werking hebben op de gezondheid van de mens, terwijl antibiotica medicijnen zijn die ingenomen dienen te worden om bestaande infecties te bestrijden. Zo kan men probiotica innemen zonder duidelijke reden of aanleiding (zoals een infectie), terwijl antibiotica altijd worden ingenomen om een bestaande infectie de kop in te drukken.

Omdat probiotica en antibiotica andere middelen zijn, kunnen deze tegelijkertijd ingenomen worden. Sommige mensen twijfelen echter of het innemen van probiotica in combinatie met antibiotica een goede keuze is, of niet. Daarom lees je op deze pagina meer over de gevolgen van het combineren van probiotica en antibiotica, zodat je meer inzicht krijgt in dit onderwerp. De pagina wordt afgesloten met een conclusie, waarin je kunt lezen of het combineren van probiotica en antibiotica wordt aangeraden, of niet.

Het gevolg van het combineren van probiotica en antibiotica

Als je antibiotica in dient te nemen om een bepaalde infectie te bestrijden, kan dit negatieve gevolgen hebben op de gezonde bacteriën in het lichaam. Dit wil zeggen dat niet alleen de slechte bacteriën worden aangevallen door de antibiotica, maar ook de gezonde bacteriën vernietigd worden. Hier is niets aan te doen, want dit is een natuurlijke reactie van het lichaam na het innemen van antibiotica. Omdat ook gezonde bacteriën worden aangevallen door de antibiotica, kun je tijdens het volgen van een antibioticakuur last krijgen van eventuele bijwerkingen van het antibioticagebruik, zoals diarree.

Door probiotica in te nemen, krijg je extra gezonde bacteriën binnen. Deze gezonde bacteriën helpen je lichaam met het opbouwen van een goede weerstand, maar zorgen er ook voor dat de gezonde bacteriën die tijdens de antibioticakuur vernietigd zijn, weer aangevuld worden. Zo kunnen bijwerkingen van het innemen van antibiotica, zoals diarree, verminderd of zelfs voorkomen of verholpen worden door tijdens de antibioticakuur tevens probiotica in te nemen. Het innemen van probiotica kan dan ook zeker een positief effect hebben op het lichaam, ook tijdens de antibioticakuur.

Conclusie

Omdat het innemen van probiotica tijdens een antibiotcakuur eventuele bijwerkingen van deze kuur kunnen voorkomen, verminderen of verhelpen, raden veel doktoren en apothekers aan om deze medicijnen met elkaar te combineren. Zo heb je met het innemen van probiotica in combinatie met antibiotica bijvoorbeeld minder last van bijwerkingen van de antibioticakuur, zoals diarree. Hierdoor voel je je beter en heeft je lichaam minder last van de eventuele bijwerkingen van het antibioticagebruik. Het innemen van probiotica in combinatie met antibiotica is dan ook zeker een goede zaak. Echter, om zeker te weten of het verstandig is de medicijnen te combineren, is het verstandig dit na te vragen bij de huisarts.